Als u besloten heeft om uw kind op onze school aan te melden, kunt u het aanmeldformulier ingevuld afgeven bij de administratie of versturen naar:
Montessorikindcentrum Aan de Oosterplas o.v.v. aanmeldingsformulier
IJsselsingel 40a
5215 CL 's-Hertogenbosch
Uiteraard kunt u het formulier ook per mail terugsturen. Dat kan naar info@kcaandeoosterplas.nl o.v.v. Aanmelden.
Vergeet u niet een kopie waarop het BSN van uw kind staat bij te voegen? U ontvangt van ons een ontvangstbevestiging.
Voor het aanmelden van kinderen voor het onderwijs gelden de volgende stappen:
- Kennismaken en rondleiding tijdens een kennismakingsgesprek
- Invullen van het aanmeldformulier
- Contact over de aanmelding
- Plaatsing in een kleutergroep
- Drie wenmomenten in de groep van plaatsing
- Intakegesprek met de leerkracht
- Overdracht vanuit peuterarrangement/opvang
Op het aanmeldformulier kunt u een eventuele allergie of afspraak over medicijngebruik noteren. Fijn als u tussentijdse wijzigingen doorgeeft aan de leerkrachten en/of administratieve medewerkers. Tijdens het intakegesprek met de leerkracht van groep 1/2 kunt u ook informatie uitwisselen.
Social Schools 3.0 is de schoolapp waarmee we ouders op de hoogte houden van:
· Inhoudelijke en leuke updates uit het kindcentrum en de klas
· Persoonlijke berichten van de leerkracht
· Agendapunten/jaarkalender
· Oudergesprekken
· Absentiemeldingen
· En meer!
Elke zaterdag verschijnt automatisch een Nieuwsflits vanuit Social Schools. Hierin vindt u een overzicht van alle berichten van de afgelopen week en de agenda van de komende week.
Iedere ouder ontvangt bij de start op ons kindcentrum een uitnodiging om een account aan te maken. Download de app; Zoek “Social Schools 3.0” in de Appstore of Google Play. De app voldoet aan de privacy richtlijnen van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming)
Montessorikindcentrum Aan de Oosterplas is onderdeel van ATO-Scholenkring.
In Social Schools kunt u aangeven wat uw voorkeuren zijn ten aanzien van het beeldgebruik op:
Social Schools, de website, Social Media en de schoolfotograaf.
Daarnaast wordt ook gevraagd of uw kind gewogen en gemeten mag worden en of het resultaat doorgegeven mag worden aan de GGD.
Wij vragen u met klem om dit meteen bij aanmelding te doen, want 'niet ingevuld is geen toestemming'.
U kunt uw keuze altijd wijzigen in Social Schools.
De dagelijkse leiding van de school is in handen van het managementteam.
Het managementteam bestaat uit Lex Spee, Natascha Govers, Mascha Maljers en Jolijn van de Veerdonk.
info@kcaandeoosterplas.nl of 073-822 5480
Alle kinderen hebben les van een vakleerkracht bewegingsonderwijs: Patricia van Alst en Etienne Rudolf.
De gymlessen zijn heel actief. We werken met de methode ‘Bewegen samen regelen’.
Voorbeelden van activiteiten zijn: balanceren, klimmen, springen, hardlopen, jongleren, doelspelen, tikspelen en bewegen op muziek. Wij maken ook kennis met verschillen de sporten of nodigen sportverenigingen uit tijdens de lessen bewegingsonderwijs.
Ook zijn we in 2019 begonnen als Bodymap school. Bodymap brengt de ontwikkeling van het kind in beeld. Elk niveau op de illustratie hieronder staat voor een specifieke vaardigheid (zoals bijvoorbeeld automatisering van reflexen zoals evenwicht en auditieve vaardigheden). U leest en volgt het ontwikkelingslab van onder naar boven (net zoals de hersenen ook van onder naar boven ontwikkelen). De bedoeling is dat kinderen van 0 tot 6 jaar deze vaardigheden spelenderwijs automatiseren. Bodymap, is de wetenschappelijke visie op bewegen en geeft het belang van bewegen voor ontwikkeling van de hersenen weer. Kortom: middels een methodische aanpak werken we aan de ontwikkeling van het kind.
De kinderen spelen elke ochtend buiten. Elke bouw heeft hiervoor een eigen speeltijd. Naast het 'vrije' buiten spelen is er ruimte voor voetballen, touwtje springen, e.d. Ook maken we gebruik van speciale pleinspelen. Tijdens het overblijven in de middagpauze wordt er ook buiten gespeeld onder begeleiding van de tussenschoolse opvang Kinderstralen.
De kleutergroepen spelen meerdere keren per dag buiten.
MKC Aan de Oosterplas
IJsselsingel 40a
5215 CL 's Hertogenbosch
073-822 5480
info@kcaandeoosterplas.nl
We hanteren in ons kindcentrum het "Hoorns" model. Dat betekent dat kinderen op maandag, dinsdag en donderdag tot 15.00 uur naar school gaan. Tussen de middag kunt u gebruik maken van de tussenschoolse opvang Kinderstralen. Hiervoor is het nodig om uw kind aan te melden bij Kinderstralen.
De dagelijkse leiding van de school is in handen van het managementteam, waarbij de directeur de voorzitter is van het team.
Het managementteam bestaat uit Lex Spee, Natascha Govers, Mascha Maljers en Jolijn van de Veerdonk. Beide intern begeleiders zijn adviseurs.
Wij vinden de veiligheid van uw kind erg belangrijk. Dat geldt zowel voor de sociale als de fysieke veiligheid. Ongelukjes of andere incidenten zijn zowel thuis als op school helaas nooit 100% te voorkomen. Daarom hebben verschillende medewerkers in ons kindcentrum een EBHO-diploma en houden zij deze vaardigheden ook goed bij. Zo weet u zeker dat onze medewerkers op tijd en goed reageren als er toch iets misgaat.
We maken gebruik van de IEP eindtoets voor groep 8.
De IEP Eindtoets bestaat sinds schooljaar 2014-2015, vanaf toen werd de eindtoets voor groep 8 verplicht. Jaarlijks kiezen scholen uit één van de goedgekeurde eindtoetsen. Inmiddels IEPt al ruim 30% van de basisscholen in Nederland.
De IEP Eindtoets is een papieren toets die de verplichte onderdelen lezen, taalverzorging en rekenen meet en wordt afgenomen in twee dagdelen van twee uur. Met een mooie en frisse opmaak, leuke teksten en heldere vragen verlagen we de spanning zoveel mogelijk bij de leerlingen, zodat ze écht kunnen laten zien op welk niveau ze staan. Toetsen mogen namelijk vooral ook leuk zijn om te maken, dat haalt het beste in een leerling naar boven.
Meer informatie volgt nog
We vinden gezond leven erg belangrijk. We willen stimuleren dat al onze leerlingen gezond eten. We beschouwen fruitpauze ook echt als fruitpauze. Het is niet de bedoeling dat u andere tussendoortjes(koeken of repen) meegeeft. Als uw kind niet genoeg heeft aan een portie fruit of groente, kunt u een extra boterham meegeven.
Tijdens de broodpauze kunt u de broodtrommel aanvullen met fruit/groente of een cracker/ rijstewafel. Om de hoeveelheid afval te beperken stellen we het zeer op prijs als u het drinken in een schoolbeker meegeeft.
Wij verzoeken u om bij de aanschaf van verjaardagtraktaties rekening te houden met de wens van veel ouders zo weinig mogelijk zoetigheid en vet te presenteren aan de leerlingen.
Wij doen mee met het fruit- en groentenleveringsprogramma van EU-fruit. Dit betekent dat 3x per week de kinderen vanuit school een extra stuk fruit of groente uitgedeeld krijgt.
Leren doe je niet alleen in een klaslokaal of in de school. We vinden het ook belangrijk om tijdens het schooljaar excursies en uitstapjes met onze kinderen te maken. Deze activiteiten worden ruim van te voren aangekondigd, omdat we vaak hulp van ouders nodig hebben. We betalen deze uitstapjes uit de vrijwillige ouderbijdrage. Tot deze uitstapjes behoren ook de bezoeken aan toneelvoorstellingen en musea. Deze culturele voorstellingen zijn opgenomen in de jaarkalender. De groepen 1-6 gaan vaak met de bus, groep 7-8 meestal op de fiets.
Op Facebook en in de schoolapp plaatsen we oproepen en fotoverslagen van bijzondere gebeurtenissen. Via deze kanalen blijft u op de hoogte van onze activiteiten.
Op MKC Aan de Oosterplas vinden wij leren met plezier belangrijk. Daarom geven wij de kinderen ook genoeg ruimte om samen te feesten. Zo vieren wij Sinterklaas, geven we een carnavalsfeest en doen mee aan de Koningsspelen. Ook vieren we Kerst met een gezellige kerstviering. We betrekken u als ouder zoveel mogelijk bij deze feestelijke dagen. In de schoolkalender op onze website en in onze social schools app ziet u wanneer we wat vieren. Voor de organisatie van deze feesten krijgen wij hulp van de oudercommissie. Natuurlijk vieren we gezamenlijk ook de verjaardagen van de leerkrachten; de juffendag.
Als uw kind met de fiets naar school komt, kan hij of zij de fiets in de fietsenstalling parkeren.
Vanaf de poort bij de ingang aan de IJsselsingel loopt het met de fiets naar de fietsenstalling toe. Ook aan de ouders vragen we om, in verband met de veiligheid op het schoolplein niet te fietsen op het schoolplein.
Ook als uw kind met de step naar school komt, kan hij of zij deze in de fietsenstalling parkeren. Uw kind mag niet met de step in de school komen. Zorg ervoor dat de step vastgezet kan worden met een slot!
Na schooltijd sluiten we de poorten. Staan er dan nog fietsen bij de rekken dan staan deze daar op eigen risico.
Tussen de teamkamer en de keuken staat een mand met gevonden kleding, tassen, schoenen. Op het werkeiland in de keuken kunt u gevonden sleutels en sieraden vinden.
Wij vinden het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien. Ons kindcentrum heeft twee vignetten (Voeding en Sport en Bewegen) van De Gezonde School behaald door structureel aandacht te besteden aan gezond bewegen en gezonde voeding. Dat doen we in samenwerking met S-PORT en de GGD.
We vinden het fijn als kinderen op de juiste dagen gymspullen mee naar school nemen. Gymspullen zijn: t-shirt, sportbroek (of gympakje) en gymschoenen. We raden aan stevige schoenen met veters te dragen. Tijdens de gymles mogen kinderen geen sieraden dragen en vragen we lange haren in een staart of vlecht te dragen. De kleuters en onderbouw leerlingen gymmen op blote voeten.
We doen een beroep op jullie om de hond zoveel mogelijk thuis te laten en niet mee te nemen naar school. Daarnaast willen we een aantal richtlijnen geven voor het meenemen van een hond bij het wegbrengen en ophalen van kinderen op het schoolplein:
· Honden moeten aangelijnd zijn en blijven op het schoolplein
en zijn niet toegestaan in school.
· Honden mogen niet alleen achtergelaten worden op het schoolplein.
· Wanneer u toch met de hond wilt komen, blijf dan uit de buurt van de grote groep kinderen.
Op deze manier hopen we dat het schoolplein door iedereen als een veilige plek wordt ervaren.
Onze lokalen zijn voorzien van digitale (Prowise) borden. Ook hebben we een aantal Ipads en chromebooks. Deze worden in alle groepen gebruikt. Zo wordt in de groepen 3 t/m 8 regelmatig gewerkt op deze devices. Tijdens schooltijd wordt er gewerkt met educatieve websites en apps onder toeziend oog van leerkrachten. In de hogere groepen worden de gebruiksafspraken rondom social media besproken.
Rond de 4e verjaardag van uw kind krijgt u een uitnodiging van de groepsleerkracht van uw kind. Hierin bespreken we de ontwikkeling van uw kind d.m.v. een intakeformulier. Ook de dagindeling, de behoeften van uw kind en de wederzijdse verwachtingen worden dan besproken. Samen maken we afspraken over de wenmomenten. De groepsleerkrachten besteden in het begin extra tijd en aandacht aan u en uw kind. In groep 1 gaat uw kind in principe meteen de volledige week naar school vanaf de eerste echte schooldag. Wanneer u het anders wenst (of op advies van de groepsleerkracht) kunnen we dat uiteraard overleggen. Het individuele kind en zijn/haar welbevinden staat voorop!
Schooljaar 2024 - 2025
- Eerste schooldag in het nieuwe schooljaar: maandag 19 augustus 2024
- Studiedag: maandag 7 oktober 2024
- Herfstvakantie: 21 oktober t/m 25 oktober 2024
- Studiedag: maandag 18 november 2024
- Studiedag: vrijdag 6 december 2024
- Kerstvakantie: 23 december 2024 t/m 3 januari 2025
- Studiedag: donderdag 13 februari 2025
- Voorjaarsvakantie: 3 maart t/m 7 maart 2025
- Studiedag: maandag 31 maart 2025
- Meivakantie: 21 april t/m 5 mei 2025
- Hemelvaartsdag: donderdag 29 mei 2025
- Vrij: vrijdag 30 mei 2025
- Tweede Pinksterdag: maandag 9 juni 2025
- Studieweek: 10 juni t/m 13 juni 2025
- Zomervakantie 7 juli t/m 15 augustus 2025
- Eerste schooldag in het nieuwe schooljaar: maandag 18 augustus 2025
Schooljaar 2024/2025: Kamp groep 7/8: 30, 31 oktober en 1 november 2024
Schooljaar 2025/2026: Kamp groep 7/8: 1, 2 en 3 oktober 2025
Wij vinden de inbreng van kinderen belangrijk en nemen deze serieus. Daarom hebben we een Kinderraad. Uit elke midden- en bovenbouwgroep zit één kind in onze Kinderraad. Onze directeur overlegt regelmatig met de Kinderraad over de gang van zaken op school. Hij legt dingen aan de kinderen voor, maar de kinderen kunnen ook met voorstellen of vragen komen vanuit hun groep.
We vinden het erg belangrijk om niet alleen over, maar juist ook mèt kinderen te praten.
Elke leerkracht van groep 1 t/m 8 voert kindgesprekken. Deze gesprekken vinden gewoon plaats onder schooltijd en tijdens deze geplande gesprekken praat de leerkracht met iedere leerling. Wat vindt het kind fijn of juist niet fijn op school? Wat gaat er goed? Wat gaat minder? Hoe kunnen ze elkaar helpen? De onderwijsbehoeftes van iedere leerling komen hierbij aan bod. Je maakt het kind deelgenoot van zijn of haar onderwijsproces en doordat het kind mag meedenken heeft hij/zij vaak de oplossing voorhanden.
Als er belangrijke punten uit dit kindgesprek naar voren komen, worden deze met ouders gedeeld tijdens een oudergesprek.
We hebben op school speciale contactpersonen die een spilfunctie hebben bij het borgen en bevorderen van sociale veiligheid op school. Zij spelen een rol in geval er ontevredenheid is bij kinderen en ouders. Als ouder kunt u bijvoorbeeld ontevreden zijn over de wijze waarop uw kind wordt begeleid of over andere schoolse zaken. Er kunnen zich ook klachten voordoen in de sfeer van ongewenste omgangsvormen op school, zoals pesten, agressie en geweld of ongewenste intimiteiten. Samen met de ouder of het kind gaan we in onderling overleg naar een oplossing zoeken.
Bij het werken aan de computer of de tablet hebben kinderen vaak een koptelefoontje nodig. De school schaft voor alle kinderen éénmalig een eigen koptelefoontje (oordopjes) aan. De kinderen worden dan zelf verantwoordelijk voor hun eigen koptelefoon en gebruiken deze alleen zelf. Wanneer de koptelefoon stuk of verloren gaat, is een nieuwe aan te schaffen via Ursula van Leeuwen.
Ongeveer zes keer per jaar organiseren de kleuter- en onderbouw op vrijdagochtend kussentjes lezen. In ieder lokaal wordt dan een prentenboek voorgelezen en de kinderen mogen zelf kiezen naar welk prentenboek ze graag willen luisteren.
Op donderdag staat het prentenboek dat voorgelezen gaat worden al tentoongesteld buiten het lokaal, zodat de kinderen in de loop van de dag langs kunnen lopen en alvast een keuze kunnen maken. Kinderen uit de onderbouw doen dat zelfstandig, kinderen uit de kleuterbouw gaan met de hele klas langs alle prentenboeken.
Op vrijdag mogen de kinderen een kussentje mee naar school nemen en als de tijd is aangebroken, gaan ze met hun kussentje onder hun arm naar het lokaal van hun keuze om daar op hun kussentje naar het prentenboek te luisteren.
De basisschool bewaart verschillende gegevens over uw kind in een leerlingdossier, over o.a. persoonsgegevens, leerresultaten en aanwezigheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het digitale systeem ParnasSys.
Jongere kinderen worden dagelijks geobserveerd. Tijdens het spelen ontdekken ze m.b.v. een uitdagende leeromgeving de wereld om zich heen samen met anderen. In de groepen 1 en 2 worden kinderen voor hun hele ontwikkeling gevolgd in BOSOS.
Voor het aanvragen van verlof gelden een aantal wettelijke regels. Uw kind mag namelijk niet zomaar een schooldag missen. Dat staat in de Leerplichtwet die geldt voor kinderen ouder dan vijf jaar.
Natuurlijk kunnen er omstandigheden zijn waardoor u uw kind niet naar school laat gaan. Wanneer er verlof nodig is, kunt u dit aanvragen bij de directeur van de school. Hiervoor kunt u de school app gebruiken.
Als het een aanvraag van minder dan tien dagen betreft, beslist de directeur. Zijn het meer dan tien dagen dan moet het verzoek ingediend worden bij de leerplichtconsulent van de gemeente ’s-Hertogenbosch.
De enige redenen voor een aanvraag zijn:
• Verhuizing (maximaal een dag);
• Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad (maximaal een dag binnen de
woonplaats, maximaal twee buiten de woonplaats);
• Huwelijksjubileum (12,5, 25, 40 of 50 jarig) van ouders of grootouders (maximaal een dag);
• Ambtsjubileum van ouders of grootouders (maximaal een dag);
• Bij ernstige ziekte of overlijden van bloed- of aanverwanten (overleg met directie);
• Als één of beide ouders door het werk of met een eigen bedrijf niet in staat is om in één van de
reguliere vakanties vrije dagen op te nemen. De werkgever/accountant moet daarvoor wel een
verklaring afgeven;
• Belangrijk om te weten: Schoolvakanties mogen niet worden verlengd.
Na elke vakantie wordt door vrijwilligers een luizencontrole uitgevoerd bij de kinderen. Controleert u uw kind ook thuis regelmatig?!
In ons kindcentrum zien wij ouders als onze partners. Wij houden u dan ook graag op de hoogte van alle ontwikkelingen en nieuwtjes. Bijvoorbeeld over onderwijsontwikkelingen, welke activiteiten er in de groepen aanbod zijn geweest, het vertrek of de komst van leerkrachten etc. Via onze schoolapp van Social Schools wordt u wekelijks op de hoogte gehouden.
Via AON Risk Solutions heeft ATO-scholenkring een verzekeringspakket afgesloten, bestaande uit een aansprakelijkheidsverzekering, een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en een schoolongevallen-verzekering.
De aansprakelijkheidsverzekering geeft dekking voor schade waarvoor school aansprakelijk is. De schoolongevallenverzekering is voor leerlingen uitsluitend van kracht gedurende de schooluren en evenementen in schoolverband, evenals tijdens het rechtstreeks gaan van huis naar school en omgekeerd. Schades en ongevallen dienen zo snel mogelijk gemeld te worden via de daarvoor bestemde schadeaangifte- formulieren (verkrijgbaar via de directie van de school).
In ons kindcentrum biedt Kinderdagverblijf Zonnelicht voor- en naschoolse opvang aan.
Op verschillende manieren proberen we u te informeren over de school en over uw kind(eren). Aan het begin van het jaar, op dinsdag 5 september 2023, organiseren we een informatie inloop avond voor alle ouders tussen 19.00-20.30 uur. U heeft dan de kans om kennis te maken met de leerkracht en een kijkje te nemen in de groep(en van uw kind(eren). Tevens is er op dinsdag 19 september 2023 van 8.30-9.00 uur en op 23 mei 2024 van 15.00-15.30 uur een Montessori inloopmoment, waarbij de kinderen jullie graag de dagelijkse gang van zaken laten zien. Op donderdag 11 april is er een algemene thema-avond.
Naast deze algemene avonden organiseren we ook ouder (-kind) gesprekken in november en maart. Op deze avonden houden we tien minutengesprekken over de ontwikkeling van uw kind. In november bespreken we voornamelijk het welbevinden van uw kind en in maart hebben we een gesprek over het eerste verslag (behalve voor de kleuterbouw).
Op initiatief van de ouder, maar ook op initiatief van de leerkracht, kunnen er tussentijds afspraken worden gemaakt om de voortgang van uw kind te bespreken.
Bij het afronden van de DaVinci thema worden voor de ouders door de verschillende groepen ook presentatiemomenten georganiseerd. De kinderen laten dan zien wat zij aan ontdekkingen hebben gedaan tijdens het werken aan een thema. Deze momenten zijn opgenomen in de jaarkalender. Houd ook de school app goed in de gaten, want daarop worden deze presentaties aangekondigd.
Meer informatie volgt nog
Op maandag, dinsdag en donderdag is er tussenschoolse opvang in ons kindcentrum. Kinderstralen, lunch op school organiseert het overblijven. In elke groep eten kinderen samen met minimaal één overblijfouder. De kinderen kunnen daarbij kiezen om melk, thee of water te drinken, maar zorgen zelf voor het brood. Na het eten kunnen de kinderen een half uur spelen. Kinderstralen organiseert zowel binnen als buiten activiteiten.
Alle kinderen zijn welkom op MKC Aan de Oosterplas, ook kinderen met een beperking of extra zorgbehoeften. Natuurlijk hebben we wel de mogelijkheden en deskundigheid nodig om uw kind optimaal te begeleiden. Samen met u als ouder onderzoeken we wat het beste is voor uw kind. Soms is het nodig om (extra) deskundigheid in te schakelen en soms is een ander type onderwijs beter voor uw kind.
Ons kindcentrum maakt deel uit van een regionaal samenwerkingsverband (SWV Meierij is het samenwerkingsverband Passend Onderwijs van het basisonderwijs in ’s‑Hertogenbosch en omstreken). Zo zorgen wij er samen voor dat ieder zorgkind de beste plek krijgt, zo dicht mogelijk bij huis. Het samenwerkingsverband betaalt de kosten voor de extra zorg.
Wij maken we gebruik van verschillende protocollen als het om ‘sociale veiligheid’ gaat. U kunt hierbij denken aan het pestprotocol, het protocol machtsmisbruik, de meldcode kindermishandeling en het protocol school en scheiding. Deze protocollen liggen ter inzage bij de directeur of staan op de website van school.
We hebben op school speciale contactpersonen die een spilfunctie hebben bij het borgen en bevorderen van sociale veiligheid op school. Zij spelen een rol in geval er ontevredenheid is bij kinderen en ouders. Als ouder kunt u bijvoorbeeld ontevreden zijn over de wijze waarop uw kind wordt begeleid of over andere schoolse zaken. Er kunnen zich ook klachten voordoen in de sfeer van ongewenste omgangsvormen op school, zoals pesten, agressie en geweld of ongewenste intimiteiten. Samen met de ouder of het kind gaan we in onderling overleg naar een oplossing zoeken.
Hier kunt u het pestprotocol lezen.
Kindcentrum Aan de Oosterplas heeft als doel dat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Om dat doel te bereiken is het nodig om gegevens van de kinderen vast te leggen en op andere manieren te verwerken. Wij vinden het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met deze gegevens en nemen onze verantwoordelijkheid hierin. In de privacy verklaring van ATO-Scholenkring leggen wij u graag uit hoe wij met de gegevens van uw kind omgaan.
Op donderdag 2 maart 2023 krijgen de kinderen het eerste verslag mee naar huis (behalve de kleuterbouw).
Aan het eind van het schooljaar volgt het tweede verslag. De kleuters krijgen dan hun eerste verslag verslag mee naar huis.
Wij vinden de gezondheid van uw kind en onze medewerkers belangrijk en geven onze kinderen graag het goede voorbeeld. Daarom is het voor (hulp)ouders en personeel verboden te roken in de schoolgebouwen en op de pleinen. Dit geldt ook voor uitstapjes en schoolreisjes. Wij vinden het prettig als u als ouder/verzorger niet rookt in het bijzijn van uw kind. Ook niet net buiten de hekken vlak voor de school.
In onze school is een schoolBiEB van Bibliotheek ’s-Hertogenbosch gevestigd. De schoolBiEB is ontwikkeld voor kinderen van 0 tot 13 jaar en zorgt ervoor dat er altijd een passende collectie boeken op school aanwezig is.
De schoolBiEB heeft tot doel het leesplezier bij kinderen te vergroten. Lezen is heel belangrijk voor de (taal)ontwikkeling en stimuleert kinderen om na te denken over zichzelf en de wereld waarin zij leven.
Mirelle Vervoort en Lotte Ham zijn de contactpersonen van ons kindcentrum voor ouders en leerlingen.
Waar mensen samenwerken, gaan soms dingen mis. Als ouder/verzorger kunt u bijvoorbeeld ontevreden zijn over de wijze waarop uw kind wordt begeleid of over andere schoolse zaken. Die ontevredenheid kan leiden tot meldingen of klachten.
Er kunnen zich ook meldingen of klachten voordoen in de sfeer van ongewenste omgangsvormen op school, zoals pesten, agressie en geweld of ongewenste intimiteiten.
Wij gaan er van uit dat de meeste meldingen of klachten in onderling overleg goed opgelost kunnen worden. We nodigen u dan ook uit om bij ontevredenheid de leerkracht van uw kind aan te spreken of de directeur. Goede interne communicatie, aandacht en respect voor vragen, problemen en meningsverschillen voorkomen vaak het indienen van een klacht.
ATO-scholenkring wil met respect en transparant omgaan met mogelijke klachten. Bij een melding die niet op schoolniveau opgelost kan worden, gaat het CvB in gesprek met de indiener. Bij een klacht wordt u doorverwezen naar Stichting KOMM. U kunt zich ook direct met uw klacht bij Stichting KOMM melden.
In de klachtenregeling van ATO kunt u alle informatie vinden.
Onze school werkt volgens het Hoorns model. Dit betekent traditionele schooltijden, maar alle kinderen zijn naast de woensdagmiddag ook op vrijdagmiddag vrij.
Maandag 8.30 uur – 15.00 uur
Dinsdag 8.30 uur – 15.00 uur
Woensdag 8.30 uur – 12.30 uur
Donderdag 8.30 uur – 15.00 uur
Vrijdag 8.30 uur – 12.30 uur
De inloop is op alle dagen vanaf 8.20 uur. De deur van het lokaal sluit om 8.30 uur.
Misschien vindt u het prettig om uw kind een telefoon mee naar school te geven, zodat u na schooltijd kunt bellen over het ophalen of bijvoorbeeld het spelen bij andere kinderen. Dat is uiteraard geen probleem. Uw kind geeft de telefoon aan het begin van de dag af aan de leerkracht en krijgt deze na afloop weer terug. Tijdens de les mag uw kind de telefoon dus niet gebruiken. Wel adviseren wij u uw kind geen dure smartphone mee te geven. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade of diefstal.
We stimuleren dat onze leerlingen gezond eten. We vragen ouders om samen met hun kinderen te kiezen voor overwegend gezonde verjaardagstraktaties. Dus geen chips- en snoepzakjes of cadeautjes. Één koekje/cakeje of één snoepje in combinatie met fruit of groente is prima.
studiedag | 7 oktober '24 | maandag | ||
herfstvakantie | 21 oktober '24 | t/m | 25 oktober '24 | |
studiedag | 18 november '24 | maandag | ||
studiedag | 6 december '24 | vrijdag | ||
kerstvakantie | 23 december '24 | t/m | 3 januari '25 | |
studiedag | 13 februari '25 | donderdag | ||
voorjaarsvakantie | 3 maart '25 | t/m | 7 maart '25 | |
studiedag | 31 maart '25 | maandag | ||
meivakantie | 21 april '25 | t/m | 5 mei '25 | |
Hemelvaart | 29 mei '25 | en | 30 mei '25 | donderdag en vrijdag |
2e pinksterdag | 9 juni '25 | maandag | ||
studieweek | 10 juni '25 | t/m | 13 juni '25 | |
zomervakantie | 7 juli '25 | t/m | 15 augustus '25 |
We streven naar een veilige school in de breedste zin van het woord. We willen zorg dragen voor een veilige verkeerssituatie rond de school en voor veilig spelen in en om de school. Zo hebben we o.a. de afspraak dat we rustig lopen in de gang en dat we niet fietsen op het schoolplein.
Ook maken we gebruik van verschillende protocollen als het om ‘sociale veiligheid’ gaat. U kunt hierbij denken aan het pestprotocol, het protocol machtsmisbruik, de meldcode kindermishandeling en het protocol school en scheiding. Deze protocollen liggen ter inzage bij de directeur of staan op de website van school.
We hebben op school speciale contactpersonen die een spilfunctie hebben bij het borgen en bevorderen van sociale veiligheid op school. Zij spelen een rol in geval er ontevredenheid is bij kinderen en ouders. Als ouder kunt u bijvoorbeeld ontevreden zijn over de wijze waarop uw kind wordt begeleid of over andere schoolse zaken. Er kunnen zich ook klachten voordoen in de sfeer van ongewenste omgangsvormen op school, zoals pesten, agressie en geweld of ongewenste intimiteiten. Samen met de ouder of het kind gaan we in onderling overleg naar een oplossing zoeken.
Vier keer per jaar is er overleg met de leerplichtambtenaar en de GGD naar aanleiding van de verzuim en verlofgegevens. Dit betekent een strengere controle op het verlof en verzuim. We gaan daarbij ook kijken naar de meldingsfrequentie voor ziekte.
Wettelijke regels voor het aanvragen van verlof
Voor het aanvragen van verlof gelden een aantal wettelijke regels. Uw kind mag namelijk niet zomaar een schooldag missen. Dat staat in de Leerplichtwet die geldt voor kinderen ouder dan vijf jaar. Natuurlijk kunnen er omstandigheden zijn waardoor u uw kind niet naar school laat gaan. Wanneer er verlof nodig is, kunt u dit aanvragen bij de directeur van de school. Hiervoor kunt u de school app gebruiken.
Als het een aanvraag van minder dan tien dagen betreft, beslist de directeur. Zijn het meer dan tien dagen dan moet het verzoek ingediend worden bij de leerplichtconsulent van de gemeente ’s-Hertogenbosch.
De enige redenen voor een aanvraag zijn:
- Verhuizing (maximaal een dag);
- Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad (maximaal een dag binnen de woonplaats, maximaal twee buiten de woonplaats);
- Huwelijksjubileum (12,5, 25, 40 of 50 jarig) van ouders of grootouders (maximaal een dag);
- Ambtsjubileum van ouders of grootouders (maximaal een dag);
- Bij ernstige ziekte of overlijden van bloed- of aanverwanten (overleg met directie);
- Als één of beide ouders door het werk of met een eigen bedrijf niet in staat is om in één van de reguliere vakanties vrije dagen op te nemen. De werkgever/accountant moet daarvoor wel een verklaring afgeven;
- Belangrijk om te weten: Schoolvakanties mogen niet worden verlengd.
De ATO-scholen hebben twee verzekeringen afgesloten die voor leerlingen/ouders van belang zijn te weten:
Schoolongevallenverzekering
Via AON Risk Solutions heeft ATO-scholenkring een verzekeringspakket afgesloten, bestaande uit een aansprakelijkheidsverzekering, een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en een schoolongevallen-verzekering.De aansprakelijkheidsverzekering geeft dekking voor schade waarvoor school aansprakelijk is. De schoolongevallenverzekering is voor leerlingen uitsluitend van kracht gedurende de schooluren en evenementen in schoolverband, evenals tijdens het rechtstreeks gaan van huis naar school en omgekeerd. Schades en ongevallen dienen zo snel mogelijk gemeld te worden via de daarvoor bestemde schadeaangifte- formulieren (verkrijgbaar via de directie van de school).
Aansprakelijkheidsverzekering bedoeld voor schade aan personen en zaken
Voor al het personeel van de school, maar ook voor overblijfkrachten, ouders in functie en vrijwillige medewerkers oudercommissie/medezeggenschapsraad, echter alleen wanneer zij in opdracht van de verzekeringnemer (lees: bestuur en/of scholen) werkzaamheden verrichten.
Er kan door de bovengenoemde doelgroepen een beroep op de aansprakelijkheidsverzekering worden gedaan indien men meent dat het bestuur en/of scholen aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade aan personen en zaken. We gaan er vanuit dat alle ouders een WA-verzekering hebben, deze is wettelijk verplicht.
De intern begeleiders en de leerkrachten gebruiken bij observaties en klassenbezoeken een videocamera om met elkaar het onderwijsproces te evalueren. Deze opnames zijn strikt voor intern gebruik en ter professionalisering van het team en worden niet aan derden verstrekt. De beelden worden op geen enkelen manier gepubliceerd en de opnames worden na afloop gewist.
We vragen jaarlijks om een financiële bijdrage per kind. Dit maakt het mogelijk om extra dingen te doen die ten goede komen aan uw kind. Denk bijvoorbeeld aan traktaties bij Sinterklaas, Kerst en Carnaval, kunstzinnige vorming, excursies en de kosten voor de schoolbibliotheek.
Daarnaast bekostigen we van dit geld incidenteel extra activiteiten die de reguliere subsidie van het ministerie niet dekt. U kunt bijvoorbeeld denken aan een extra speeltoestel of een computer voor de school. De hoogte en bestemming van de vrijwillige ouderbijdrage wordt na overeenstemming tussen de directie en oudergeleding van de medezeggenschapsraad vastgesteld. De vrijwillige ouderbijdrage voor het schooljaar 2024-2025 is vastgesteld op € 20,00 per kind.
Mocht uw financiële situatie het niet toelaten om de ouderbijdrage te betalen dan kunt u contact opnemen met Stichting Leergeld. Deze stichting is bedoeld voor ouders met een laag inkomen. Zij kunnen hier terecht voor een bijdrage in de kosten van ouderbijdrage, schoolreisje of -kamp. U kunt zich wenden tot: Stichting Leergeld Den Bosch, Kooikersweg 2F, 5223 KA Den Bosch, 073-6149472 (ma, di, do van 10 tot 13 uur) of mail naar info@leergelddenbosch.nl
De kinderen krijgen van de school éénmalig een vulpen. Als gedurende hun schoolloopbaan de pen stuk of verloren gaat, kunt u een nieuwe pen aangeschaffen.
Als uw kind ziek is, kunt u via de schoolapp het ziekmeldingsformulier invullen. Zodat wij op de hoogte zijn van de reden van afwezigheid.
René van Gils is als verpleegkundig specialist bij de GGD Hart voor Brabant verbonden aan onze school. Vanuit het GGD consultatiebureau ziet hij kinderen tijdens consulten aan de Palmboomstraat.
U kunt hem benaderen met vragen over zaken rondom gezondheid en het welzijn van uw kind. Dat kan bijvoorbeeld over de groei gaan, eetgedrag, motoriek, vaccinaties, concentratie, niet lekker in zijn of haar vel zitten.
Hij neemt ook deel aan de kindbesprekingen op school.
Contactgegevens: 088-3686258
Of via de GGD www.ggdhvb.nl/contact/
Olga van Eijden is de schoolmaatschappelijk werkster aan onze school verbonden via Farent.
Ouders kunnen haar hulp inroepen voor o.a. ondersteuning bij opvoedingsvragen, informatie over de ontwikkeling van kinderen en problemen die zich daarbij voordoen of het samen zoeken naar een goede verwijzing voor onderzoek of begeleiding.
Voorbeelden van vragen en onderwerpen kunnen zijn: moeilijk of lastig gedrag (zoals eetproblemen, niet goed kunnen spelen, pestgedrag of slaapproblemen), zorgen over uw kind na een ingrijpende gebeurtenis (zoals ziekte, overlijden of echtscheiding) of zorgen over zelfvertrouwen en weerbaarheid.
Zij neemt ook deel aan de kindbesprekingen op school.
Aanmelden kan ook via de leerkracht van uw kind(eren) of via onze intern begeleider.
Contactgegevens: 06-51866614
of via Farent www.farent.nl